Cholesterol jest organicznym związkiem chemicznym, lipidem z grupy steroidów. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pełniąc m.in. funkcję budulcową błony komórkowej, a także będąc prekursorem wielu ważnych cząsteczek w naszym organizmie, w tym hormonów płciowych, witaminy D, czy kwasów żółciowych. Cholesterol występuje w kilku frakcjach, które mają różny wpływ na nasz organizm. Najbardziej znane z nich to LDL (low density cholesterol) oraz HDL (high density cholesterol).
Cholesterol LDL, czyli lipoproteiny o niskiej gęstości (Low Density Lipoproteins) - mają dużo cholesterolu o małej gęstości w cienkiej białkowej otoczce, przez co łatwo przenikają do krwiobiegu.
To on transportuje cholesterol z wątroby do komórek ciała. Gdy jest go zbyt dużo, stopniowo odkłada w tętnicach, tworząc złogi, nazywane blaszką miażdżycową. Dlatego potocznie mówimy o nim zły cholesterol.
Cholesterol HDL to lipoproteiny o dużej gęstości (High Density Lipoproteins). Zawierają więcej białka i mniej cholesterolu niż cząsteczki LDL, ale mają większą gęstość. Cholesterol HDL jest transportowany w przeciwnym kierunku niż LDL-czyli do wątroby, gdzie ulega rozkładowi, a następnie jest usuwany z organizmu wraz z żółcią. Cholesterol HDL jest potocznie nazywany dobrym cholesterolem, gdyż w czasie wędrówki do wątroby usuwa tzw. zły cholesterol z tkanek i ścian naczyń krwionośnych. W ten sposób chroni organizm przed rozwojem miażdżycy.
W przypadku problemów z cholesterolem, punktem wyjścia powinno być przeanalizowanie naszej diety. Oto na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę:
Naprawdę wiele zależy od nas samych! Oprócz zdrowej diety możemy też zadbać o kilka zdrowych nawyków: