Wraz z wiekiem zmienia się poziom różnych elementów chemicznych w naszym organizmie. Nawet już po 30 roku życia wartości odnoszące się do złego cholesterolu oraz całkowitego cholesterolu naturalnie wzrastają. Jednym z powodów tego stanu rzeczy może być fakt, że wraz z wiekiem wątroba ma mniejszą zdolność usuwania złego cholesterolu z organizmu.
Odpowiednio dostosowany do możliwości wysiłek fizyczny może znacząco obniżyć LDL, a podwyższyć HDL. Brak jakiejkolwiek aktywności fizycznej w naszym życiu skutkuje niestety wzrostem poziomu złego cholesterolu.
Spożywanie tłuszczów nasyconych występujących w produktach pochodzenia zwierzęcego i tłuszczów trans, które można znaleźć w sklepowych ciasteczkach oraz popcornie, może podnieść poziom cholesterolu. Pokarmy bogate w cholesterol, takie jak czerwone mięso i pełnotłuste produkty mleczne, również zwiększają poziom cholesterolu.
Jeżeli ktoś w bliskiej rodzinie cierpi lub cierpiał na schorzenia sercowo-naczyniowe i leczył się na wysoki cholesterol, zwiększa to ryzyko złych wyników oraz chorób związanych z układem krążenia u innych blisko spokrewnionych członków rodziny.
Palenie uszkadza ściany naczyń krwionośnych, przez co są one bardziej podatne na gromadzenie się złogów tłuszczu. Palenie może również obniżyć poziom „dobrego” cholesterolu.
Codzienny, długotrwały stres oraz siedząca praca, po której brakuje ruchu sprawiają, że poziom LDL rośnie.
Posiadanie wskaźnika masy ciała (BMI) na poziomie 30 lub więcej naraża Cię na wysoki poziom cholesterolu.
Wysoki poziom cukru we krwi przyczynia się do podwyższenia poziomu niebezpiecznego cholesterolu zwanego lipoproteiną bardzo małej gęstości (VLDL) i obniżenia poziomu cholesterolu HDL. Wysoki poziom cukru we krwi uszkadza również tętnice.